Gülsün Erbil & Kavramsal sanat



Gülsün Erbil, 
1971'de Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nü birincilikle bitirdi. 1983 yılında British Council'den aldığı bursla  Londra'ya gider. 

Londra'da 'Goldsmiths College'de seramik (83-84) ve tekstil (93-94) alanlarında iki ayrı yüksek lisans tamamlar. Aynı yıllarda 'Mistik Döngü' konulu Akademik bir tez çalışması gerçekleştirir.

1994'de New York'a yerleşen sanatçı, 1998 de Harlem'de 'Galeri X'i kurar. Galeri X birçok ulustan sanatçının dünya sanatıyla buluşmasına köprü görevi yapar.  








                                                                                               


Gülsün Erbil 20 yıl yurtdışında çalıştıktan sonra 2002 yılında yurda döner ve Galeri X'i İstanbul'da açar. 
1968'den beri aktif bir sanat yaşamı sürdüren sanatçı, soyut sanata kavram yükleyerek' mistik döngü' adını verdiği kendi tarzını geliştirmiştir.

Mevlana'nın felsefesini 1973 den beri araştıran ve 1977 de itibaren yapıtlarına uygulayan Gülsün Erbil, Mevlana'nın tasavvuf anlayışındaki barış, sevgi ve hoşgörü çağrısından esinlenerek, diyalektik mataeryalizmden soyutlayarak geliştirdiği, mistik döngü kavramını sembolize eden çalışmalar yapıyor. 


Evrendeki doğal ve sosyal olguların, diyalektik etki tepki reaksiyonuyla geliştiğini ve ancak böyle anlaşılabileceğini belirten sanatçı, bu gerçekliği yapıtlarında varoluşa dair ikilemleri kullananarak vermekte. 

Resim çalışmalarının yanı sıra, seramik, özgün baskı, heykel, tekstil, mozaik çalışmaları  sanatçının kendi tarzında verdiği görülmesi gereken çalışmalar.


Yorumlar

Popüler Yayınlar