‘Hüseyin Baybaşın’ için yargıda sil baştan !




Hüseyin Baybaşın, 1990 lardan itibaren hakkında tutuklama kararıyla aranan ve Türk kamuoyunu çok meşgul eden önemli bir isimlerden biriydi. 1995 yılında Hollanda da iltica başvurusunda bulunmuştu.

İddaya göre Türk gizli servisinin de yardımıyla Hollanda da yakalanan Baybaşın, İstanbulda bir çay bahçesinde 2 kişinin öldürülmesi emrini verdiği, eroin ticaretine karıştığı ve büyük çapta suç örgütü, çete kurmak gibi suçlardan 2001 yılında Hollanda Breda mahkemesince yargılanıp ömür boyu ceza almıştı. 2003 yılında sürdürülen ikinci mahkemede tekrar ömür boyu ceza aldı.

Hakkındaki tüm iddaları rededen Baybaşın’ın Hollandalı avukatı Adêle van der Plas, konuyla ilgili yeni gelişmeler olduğunu söyleyerek davanın tekrar görüşülmesi için geçtiğimiz gün yeni başvurda bulundu.
16 yıldır cezaevinde bulunan Baybaşın hakkında uyuşturucu ticareti yapan bir çetenin başında bulunduğu ve çeşitli cineyetlere karıştığı gibi suçlamalar bulunuyor. Baybaşın ise kendisinin Kürt hareketinin önemli isimlerinden biri olması dolayısıyla Türk gizli servisi tarafından tuzağa düşürüldüğünü öne sürerek kendisine yönelik suçlamaların uyduruk olduğunu savunuyor.  


Baybaşın Avukatı
Baybaşının avukatına göre, Baybaşın davası doğru dürüst incelenememiş, incelenmesi engellenmiştir. - delil olarak  sunulan 6 bin üzerindeki telefon görüşmesinde montaj izleri bulunuyor. ‘Çeşitli zamanlarda yapılan konuşmalar farklı bir şekilde montajlanarak delil olarak sunulmuştur. Ayrıca konuşmaların tercümeleride sorunlu. Bu  kabul edilemez bir durumdur, müvekkilim suçsuz yere yıllardır içeride. Bu ayrıca Hollanda adaleti açısından da utanç vericidir’.








Hüseyin Baybaşın,  Joop Demmimk ilişkisi  



Bir başka idda ise Baybaşın davasının bir süre önce Hollanda eski Adalet Bakanlığı ve güvenlikten sorumlu birimin en tepesindeki Joop Demmink ile ilişkilendirilmesi.

Joop Demmink, Hollanda da 1990 lardan beri hakkında küçük çocuklarla cinsel ilişkiye girmiş olduğu suçlamalarıyla sürekli gündemde. 1990 lardan itibaren de  birçok defa Türkiye’ye gidip geldiği belirlenen J. Demmink  son olarak 1996 da Türkiyede 2 cocuğu cinsel istismar ettiği iddasıyla Türk hükümeti yetkilileri tarafından resmen suç duyurusunda bulunulan kişi.

Konuyu yerinde araştırmak için Hollanda’dan Türkiye’ye giden Adalet bakanlığı ve savcılık yetkilileri suç duyurusunda bulunan kişiler ve 2 çocukla da görüşmüşlerdi. Konu Hollanda televizyonlarında geniş yer bulmuş ve halkın tepkisine neden olmuştu. Baybaşın ise, Türk gizli servisinin Hollandayla anlaştığını, Joop Demmink’i davasını gizlemek için kendisinin kurban edildiğini idda etmişti.
Pedofillik ile suçlanan Joop Demmink, 1990 lardan itibaren 3 ayrı Adalet bakanı tarafından çeşitli dönemlerde korunmuş, iddaların yetersiz ya da gerçek olmadığı nedeniyle konunun araştırılması engellenmiş.

‘Joop Demmink’ tekrar Hollanda medyasının ilgi odağı.

Hollanda televizyonlarında çeşitli programlara konu olan Joop Demmink hakkındaki suçlamalar nedense bugüne kadar doğru dürüst araştırlmamış ya da bir başka değişle Hollanda Adalet bakanlığı tarafından araştırma önlenmiş iddaları giderek toplum tarafından da daha çok yüksek sesle söylenir durumda. 
Hollanda toplumunda adalete güvenin sarsıldığı gözleniyor.

Nitekim bu hafta tekrar gündeme düşen konu, Avrupa Birliği komisyonunun ve Amerika da düzenelen çocuk istismarları ve tecavüzlerini konu alan bir konferansta da gündeme gelmiş ve Hollandanın bu konuya açıklık getirmesi istenmişti.

Hollanda medyası ve kamuoyunun konuya ilgisi oldukca büyük. Son zamanlarda Hollanda medyasında sıkca gündeme gelen cocuk istismarları ve hukukla ilgi konular toplumda huzursuzluk yaratmakta ve tepkiler giderek büyümekte.

Hem Türkiye hem de Hollanda açısından önemli sorulara cevaplar aranıyor. Hollanda ve Türkiye’yi yakından  ilgilendiren her iki konuda toplumda gerçeklerin ortaya çıkması beklentisi var.

Baybaşın ve Joop Demmink olaylarında dikkat çeken bir başka nokta ise Baybaşının avukatı olan Adêle van der Plas aynı zamanda Türkiye de istismara uğrayan iki çocuğunda avukatı olması.

Avukat Adêle van der Plas’ın bu yeni girişimine ek Hollanda kamuoyununda baskısı sonucu Mahkemenin alacağı karar merakla bekleniyor.


Kısaca önümüzdeki günler her iki kesimin de gündemini etkileyecek yeni gelişmelere gebe.

Yorumlar

Popüler Yayınlar