'AK Parti Hollanda' Dünya birincisi



Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan ve çok tartışılan 'yurtdışı oyları' nihayet sayıldı.

Genel seçimlerde ilk defa Türkiye'deki seçimler için oy kullanan Hollanda'daki seçmen tercihini  büyük çoğunlukla AKParti' den yana yaptı. 

Hollanda AK Parti'si  %64 gibi yüksek bir oy kazanarak, aynı zamanda ezici çoğunlukla 'Dünya birincisi' oldu.  (Yurtdışı oylarda en yüksek oran)

Rakkamların belli olması ardından Hollanda AKParti taraftarları Türkiyedeki oyların düşük çıkması (AKP nin tek başına hükümet olamayacak düzeyde oy almış olması ) nedeniyle biraz buruk bir sevinç yaşadı. 

Bundan sonrası ne olacak sorusu gündemde.

Hollanda'da yoğun bir AKP taraftarı olduğu biliniyordu ancak bu kadarını kimse beklenmiyordu. %64 rakkamı Hollanda daki AKP yandaşlarını bile şaşırttı. 

Peki neydi AK Parti oylarının bu kadar yüksek çıkmasını gerçek nedeni?


İlk olarak hakkını vermek gerekir ki, 
Hollanda AKP burosu devletin olanaklarını kullanarak canla başla çalışıp, yoğun bir kampanya yürüttü. 

Seçim öncesi Başbakan Davutoğlu'nun Avrupa (Almanya) çıkarması ve orada verdiği sözler karşılık bulmuş gözüküyor. (AKP Hollanda'dan otobüslerle kalabalık seçmen kitleleri Davutoğu'nun Almanya konuşmasına taşıdı).

Kampanya'ya AKP çizgisindeki UETD- Türkevi- Rotterdam islam Üniversitesi (IUR), AK Partiye yakınlığı ile bilinen çeşitli sivil toplum kuruluşları ve camiler destek verdi .

Hollanda da Diyanet'e bağlı 150 ye yakın cami (derneği) seçimler öncesi başlayan AK Parti (Erdoğan) desteği ile sonuçlarda en etkili olan kuruluşlar arasında.

AK Partinin şiddetli bir savunucusu olarak bilinen Rotterdam İslam Üniversitesi (IUR) rektörü Ahmet Akgündüz de seçim öncesi tartışmalara neden olan sözleriyle kampaya da etkili olduğu söylenenler arasında.

Akgündüz kişisel internet sitesinden HDP'ye ve diğerlerine oy verilmemesi için elinden geleni yaptı.
'- Eşcinsellere, Ermenilere ve din düşmanların oy vermeyin' 
diyerek nefret söylemlerine yenilerini eklemiş oldu.

Bilindiği gibi daha önce ki nefret içeren açıklamaları nedeniyle Hollanda Parlamentosunda tartışma açılmış ve İslam Üniversite'si yönetimi uyarılmıştı.

-'Gezi parkı olayı, ikinci bir 31 Mart olayıdır. Gezi eylemlerine katılanlar Cami düşmanı mimarlar, kominist sendika liderleri, Müslümanları katleden Esed'ciler, Alevilikle alakası olmayıp o adı kullan dinsizler, Avrupai yaşayan (?) ailelerin çocukları, Ermeniler gibi Türk ve müslüman olmayanlardır'.-

Akgündüz'ün sözleri ardından Hollanda Eğitim Bakan'ı Jet Bussemaker,- Pılını pırtını topla git'- diye yanıt vermiş ve Üniversite'nin danışma kuruluna Akgündüz'ü kınanaları için çağrı yapmıştır.

Ancak Akgündüz' içinde yaşadığı Hollanda demokrasi'sinin nimetlerinden yaralanarak nefret söylemine devam etmektedir. Zira Bakanlık İslam Üniversite'sinin özel yüksekokul satatüsü nedeniyle yasal olarak şimdilik bir yaptırıma gidememektedir. 

Bakanlık Akgündüz'ün ayrıştırıcı, uyuma engel olan nefret söylemlerinin devam etmesi durumunda yasal her yola başvuracağını dile getirmekte.

AK Parti'nin ilk beş yılı'nın başarılı olduğu söylenebilir. 
Ancak son beş yıldan itibaren giderek yükselen otokrasiye yönelen tek adam Erdoğan, kendisine olumlu yaklaşan bazı kesimleri ve dış dünya'yı küstürmüştür.

Bir anı
Sanıyorum 2010 yılıydı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı olduğu yoğun lobi faliyetleri sırasındaydı. Zamanın Dış İşleri Bakanı Davutoğlu'nun Hollanda' (Den-Haag) da yapacağı bir konuşmaya gazeteci sıfatıyla davetliydim. 

Konuşma salonunda çeşitli ülkelerin Büyükelçileri, Konsolosluk çalışanları ve yabancı işadamları, Yabancı Türkiye uzmanı bilim adamları ve de tabi ki gizli servis elemanlarıyla ile doluydu.

Davutoğlu'nun konuşmasına ilgi oldukca büyüktü. 

Kalabalık davetliler huzurunda Davutoğlu düzgün bir İngilizce ile konuklarına Türkiye diş politikası hakkında bilgiler veriyor, arada bir şakalar yaparak oldukça sevimli görünüyordu (sesi seçim sonrası balkonda yaptığı konuşmadaki sese hiç benzemiyordu)

Gülecen, sevimli yüzü ile dış politikadan sonra işadamlarına yönelik yatırım çağrıları yapıyordu. Konuşma sonunda yabancı konukların aralarında konuştuklarına şahit oluyordum; 
'- Yahu bu adam aslında hiç de fena değil, makul konuşuyor'. türünden konuşmadan davetliler oldukça memnun ve mutlu görünüyorlardı. 

Ancak bu durum aradan geçen süre zarfında giderek değişecek, AK Parti Bakanları ve Erdoğan'ın Batı karşıtı söylemleriyle Davutoğlu ve AKP hakkında edinilen izlenimde giderek silinecek, yerini hayalkırıklığına, hatta nefrete bırakacakdı.

Hatırladığım bir başka durum ise; o yıllarda Türkiye'de ünlü bir sunucu(tv) ile evlenen yeşil soldan eski Avrupa parlamentosu üyesi, meşhur damat, ve şimdiki Zaman yazarı Hollandalı Joost Lagendijk sol görüşten olmasına rağmen Erdoğan'ı ve AK Partiyi savunuyor olmasıydı. 

Daha sonraları saf değiştirip Zaman'a geçmiş AK Partinin ve Erdoğan'ın yanlışlarını yazmaktadır. 
Kendi çevresinden dostlarının '- sana demiştik, kendi düşen ağlamaz' türden sözlerine muhatab olmuştu. 

Hollandalı Turkolog Eric Zucher de daha önce AK Parti'yi destekleyenler arasındaydı ancak o da döndü.

Her yolun bir sonu var.


Erdoğan rejiminden en çok etkilenen taraf Türkiye'de olduğu gibi Hollanda'da da Paralel yapı diye adlandırılan Hizmet harekatı, F.Gülen taraftarları olmuştur. Birzamanlar birlikte yürürlerken yol onlar için birden son bulmuştur. Eskiden çömertce faydalandıkları AK Parti olanakları ellerinden alınmış çoğu işinden gücünden olmuş ya da iş değiştirmek zorunda kalmıştır.  


Hollanda'daki %64 oy'a dönersek,

Hollanda'daki çifte vatandaş, Türkiye kökenli seçmenin AK Parti'ye bu kadar çok oy vermesi Hollanda televizyonlarında da geniş işlendi. Hollandalılar da çok şaşırmıştı Hollandalı Türklerin bu Erdoğan sevgisine.

Bu durumu Türkiye Enstitüsü müdürü Lily Spangers NOS haber kanalında şöyle açıklıyordu;

'- AK Parti'nin epey oy alacağını bekliyorduk ancak bu kadarını değil. Sanırım bunda Hollandalı Türklerin büyük çoğunluğunun az gelişmiş bölgelerden, yani içanadolu'dan geliyor olması rol oynamıştır. Seçim sonuçları biraz da bu kişilerin parti politikasından çok oradaki akrabaları gibi körü körüne duygusal bir Erdoğan seviciliğinden kaynaklanıyor'-.

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2040240-artikel.html?title=koerdische-partij-voorkomt-meerderheid-erdogan

Gazeteler ve sosyal medya da da Hollandalıların AK Partiye oy veren çoğunluğu oluşturan 'Türklerin' uyumsuz olduğu, entegre olmayı reddettiği gibi sözler yanı sıra ırkçılığa varan tartışmalar yer alıyordu.

AK Parti'nin ezici çoğunluğuna neden olarak yukarıda yazdığım gerçeklere daha birkaç şey eklenebilir ancak, bana göre asıl nedenlerden en önemlisi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Almanya çıkarmasında verdiği sözler belirleyici oldu. Bunlardan yine en önemlisi Askerliğin 1000 euro'ya indirileceği sözüdür.

Genelde 35 yaş altı grubun Türk toplumunda %70 lere vardığını gözönüne alırsak, askerlik'le ilgili Davutoğlu çıkışı epey taraf toplamıştır. Avrupa daki genç nufusu oluşturan gençler arasında işsizlik oranı % 45 civarındadır. Buna ek olarak Avrupa (Hollanda) son yıllardaki kriz, işsizlik ve artan islamofobi nedeniyle gençler giderek daha çok yaşadıkları ülkelerden umutlarını kesip Türkiye'ye yönelmişlerdir.

Seçimlerde Hollandalı Türkler AK Partiden çok duygusal olarak Erdoğan'a oy vermişler, onu kurtarıcı olarak görmüşlerdir.

Sonuç; Cumhurbaşkanı Erdoğan yasalara aykırı olarak seçim meydanlarında boy gösterip kendisine oy istemiş, Davutoğlunun Askerlik sözü de tutunca AK Parti Hollanda Dünya birincisi olmuştur.

Bundan sonrasını AK Parti'ye oy verdiğini söyleyen taraftarlarda bilmiyor. 'Yahu!acaba doğru mu yaptık' diye kafa kaşırken herkes gibi olacakları bekliyorlar. 

Ne diyelim hayırlısı olsun.


Ahmet Palaz


meraklısı için linkler;

http://nos.nl/artikel/2040192-erdogan-nergens-zo-populair-als-in-nederland.html

http://nos.nl/artikel/2040155-turkije-gaat-een-gevaarlijke-periode-in.html

http://www.diken.com.tr/hollandada-hdp-secmenini-hedef-alan-rektore-bakan-cikisi-pilini-pirtisini-toplayip-gitsin/

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCEQFjAAahUKEwi09rGwh4jGAhWEFNsKHaWmADI&url=http%3A%2F%2Fwww.turkije-instituut.nl%2F&ei=1bZ5VfS3A4Sp7AalzYKQAw&usg=AFQjCNGcr4vLdWgSeqzaENSZg5g838VSAA&sig2=31ALunaIKXirtqpcT5k07w




Yorumlar

Popüler Yayınlar