16 Nisan 2017 Türkiye Referandumu ve Hollanda Türkleri.



Yıllardır şikayet konusu olmasına rağmen Hollanda Cami dernekleri' nin hem Türkiye hem de Hollanda politikasının içine çekilmesinin sonuçları Hollandalı Türkleri iyice böldü.
Hollanda haber kanalı NOS; 50 cami derneği, SICN kısa adıyla bilinen, Hollanda Islam Merkezi kontrolünde. Ve yine 50 cami derneği Milli Görüş'ün kontrolünde olduğu haberini veriyor ve Milli Görüş Cami dernekleri üst kuruluşu başkanı Yusuf Altuntaş bu haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerinin Hollanda da yaşayan Türk toplumuna çok zarar vermekte olduğunu anlatıyor.

Bilindiği gibi Fethullah Gülen'e bağlı kesimle yolların ayrılmasından sonra, Milli Görüşün ve SICN'in de bir süredir Cumhurbaşkanının demeçlerinden rahatsız oldukları dile getiriliyor ancak bu kadar kesin bir açıklama yapılmıyordu. 

Hollanda da 148 cami (derneği) bulunan Hollanda Diyanet, politikaya uzak olduğunu ifade ediyorsa da geçmişte yapılan çalışmalar bunun aksini göstermekte. 

Diyanet camilerinde AK Parti ye ve Referandum için 'Evet' çağrısı yapıldığı da biliniyor. 

Cami derneklerinin aralarındaki görüş ayrılıklarını ve Erdoğan karşıtlığının arttığını dikkate alırsak önümüzdeki Referandum da 'Evet' diyecek oyların oranında ciddi ölçüde bir düşme bekleniyor.

Yusuf Altuntaş'ı epeydir tanırım. Kendisi Hollanda da Milli Görüş için başarılı çalışmalarda bulunmuş bir kardeşimiz.
Onun siyasi görüşünü paylaşmasam kendisi ile karşılıklı saygıya dayanan bir ilişkimiz olmuştur.
NOS'un bu haberi bana bundan yıllar önce Yusuf ile Utrecht şehrinde bir karşılaşmamızı hatırlattı. 
Türkiyeden davetli politikacıların (Baskın Orhan ve Joost Lagendijk) bir konuşmasındaydık. 

Baskın Orhan ve J. Lagendijk o sırada AK Partiyi savunur konuşmalar yapıyorlardı. Türkiye de askerin vesayetinin kırılması için AK Partiye (Erdoğan'a) destek içeren bir konuşma yapmışlardı. Salonda her görüşten Türk ve Hollandalı dinleyici vardı. 

Programı izlemek ve ardından bu iki konuşmacı ile NPS Radyo 5 için söyleşi yapmak üzere orada bulunuyordum. 
Konuşmalar sonunda davetliler dağılırken tam söyleşiye başlayacağım sırada Yusuf kapıdan çıkarken bana yüksek sesle sesleniyordu; 

- Ahmet abi, gümbür gümbür geliyoruz.! - 

Bu sözüne biraz şaşırmıştım. Söyleşime devam etmem gerektiğinden kendisine bu davranışını sorma fırsatım olmadı. Daha sonra da pek karşılaşmadık. 

Kanımca Yusuf o zamanlar aynı Gülen Cematine bağlı kuruluşun başındaki v.d. tanıdıklarım gibi bu konuşmalardan, Türkiye deki AK Partinin yükselen trendinden çok memnun olduklarından gözle görülür bir heycan yaşıyorlardı. 

Gümbür gümbür den bu güne çok şey değişmiş olmalı ki Yusuf kardeşimiz de diğer bazı eski ak parti destekcisi dernek yöneticisi tanıdıklar gibi önemli bir değişim yaşıyor olmalıydı. 
Referandum kavgasının tüm topluma verdiği zararı artık onlar da görmekteler. 

Bu kavganın kötü sonuçları Hollanda da yaşayan Türk toplumunu giderek daha da ayrıştırmakta, dahası şiddet olaylarına tanık olmaktayız ki işin en üzücü noktası bu. 

Eskiden farklı görüşlerden de olsa insanlar bir araya gelebiliyor ortak çıkarlarında buluşabiliyor hatta dost bile olunuyordu. 

Geldiğimiz nokta vahim.


Yorumlar

Popüler Yayınlar