ABDULLAH GÜL ve BAŞKANLIK SİSTEMİ



Haberlerde Sayın Abdullah Gül dayatılan yeni anayasa ve Türk tipi Başkanlık sistemi konusunda kameralara konuşuyor. Haberin başlığında 'Abdullah Gül Başkanlık sistemi olmamalı' diye verilmiş ancak Haberin başlığı yanıltıcı!

Haberi doğru okursak aslında Abdullah Gül Başkanlık sistemi olmasın demiyor, önümüze dayatılan şekildeki (Türk tipi) başkanlık olmamalı diyor. 
Yani Başkanlık sistemine karşı değil ancak bunun Amerikadaki gibi bir Başkanlık sistemi olmasından yana olduğunu savunuyor. Kuvvetler ayrılığının açıkca yazıldığı bir başkanlık diyor.

Amerikan tipi Başkanlık sistemindeki Kuvvetler ayrılığının önemine vurgu yaparken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği Türk tipi Başkanlığın olası durumunda korkularının neler olduğunu da açıklasaydı sanırım daha inandırıcı olurdu.

Amerika'daki Başkanlık sistemi bize uygun mudur? Neden uygundur? 

Amerika Birleşik Devletleri adından da anlaşılacağı gibi şiddetli geçen ve uzun süren bir iç savaş sonrası çeşitli eyaletlerin anlaşması sonunda oluşmuş bir ülkedir. 
Birleşik Devletler. Bu eyaletler özerliklerini kendi mahkemeleri tarafından korunan anlaşma sonunda, birleştirici güç olarak kabul görülen bir Başkanlık sistemi anlaşmasıdır.

ABD hem toplumsal hem de tarihsel süreç açısından ülkemiz ile çok farklı bir yapıya sahiptir. Bu sistemin bizim için en iyisi olacağı garantisini bize kim, nasıl açıklayabilir çok merak ediyorum.

Türkiye Cumhuriyetinin parlamenter sisteme geçmesini zamanın meclisi oybirliği ile karar alarak vermiştir. 

Hali hazırdaki hukukun üstün kılındığı, hakimiyetin milletin olduğu,güçler ayrılığının anayasamızda açıkca yazılmiş olduğu bu parlamenter sistemimizin karşıtları, sistemin çalışmadığını savunurken pek de inandırıcı nedenler gösterememektedirler.
Bu sistemin çalışmadığı, eksiklikleri olduğu kabul edilse bile tartışılır ancak, milletin hakimiyetine dayanan parlamenter sistemin eksikliklerini, varsa yanlışlıklarını düzeltip, yeniden yazılacak gerçek demokratik bir anayasaya kimsenin hayır demiyeceği de açıktır. Gerisi sistemi değiştirme hesapları içinde olanların asıl istediklerinin bir Rejim değişikliği olduğu ayan beyan ortadadır.

Anayasamızın pek de demokratik olmamasının en önemli nedenleinden biri de 1980 Evren anayasası artığı olmasıdır. O tarihten beri anayasa sürekli ek maddelerle yamanmaya çalışılmış ancak geldiğimiz noktada tamamen işlemez hale gelmiştir. Bunda gelmiş geçmiş meclislerin, tüm siyasilerin payı büyüktür.

Kısaca, adı bana göre tek adam diktasına olanak kılabilecek gelecek açısından kuşkular içeren, dayatılmak istenilen Başkanlık yerine, gerçekten demokratik, çağdaş bir hukuk temeline dayalı yeni bir anayasa hepimizin özlediğidir.



http://videohaberizle.com/abdullah-gulden-onemli-aciklamalar-baskanlik-sistemi-gelmemeli-kaldirilmadan-begen-paylas-izle

Yorumlar

Popüler Yayınlar