Hollanda'nın dayanılmaz hafifliği

Beyaz Kelebekler Hollanda da 1975


Pardon ama elimde değil bu seferki başlık da böyle. 

Mıçtımın salakları ve çok bilmiş bazı Hollandalılar.

İlişkteki yazı Hollanda'nın önemli gazetelerinden biri 'Volkskrant'dan.

http://s.vk.nl/f-a4471673/

Yazıyı yazan Tijs Besem isimli Hollandalı çok bilmiş bir psikoterapist. Hollandaca bilmeyenler için yazının başlığı şöyle: 

Türk bakan yurt dışında yaşayan vatandaşlarının düşüncelerini etkilemek için çalışıyor. 

Yazar yazısında soruyor: 'Yaşamadığın bir ülke için neden karar vermekte (oy kullanmak için) ısrar ediyorsun?'...

Yazının devamında Hollanda da yaşayan Türk toplumunu sözde analiz ediyor ve onların anlaşılmaz bir şekilde yıllardır burada yaşadıkları halde neden Türkiye' yi bu kadar çok şiddetli savundukları konusunda fikir yürütüyor. 

Bazı konularda 'belki biraz haklı olsa da' açıklamasında hakaret çok açık.

'Türkiye de adil olmayan konularda bile vatan millet adına demokratik haklarından kolayca ödün veriyorlar.vs...'

kısaca sayın psikoterapist yazısında, bu Türkler çok aptal, demokrasiyi pek anlamazlar, yıllardır burada yaşadıkları halde Türkiye için ölümü göze alırlar. 

Bunlar çok salak ya! (biraz abartmış olsam da genelde dediği bu). 

Ardından yazısındaki tezini sağlama almak için örnek veriyor. 

'Geçen gün karımla birlikte, dikiş nakış işleri için devamlı gittiğimiz sahibi Türk olan bir dikiş atölyesindeydik. Sahibini tanırız aslında iyi insanlar. Konuşmamız sırasında kendisine sorduk; Türkiye de işler sizce nasıl gidiyor?' 

Yanıt; Çok iyi, Türkiyemiz güzel bir ülkedir. peki son dönemde yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?, Demokrasi nasıl gidiyor?, 

Terzi;- valla bence iyi. Türkiye daha da gelişecek, demokrasimiz avrupa dan ileri,.v.s.v.s..

Yazarımız bu sözler üzerine bakıyor ki Terzi her soruya yanıt vererek Türkiye yi savunuyor. 'bu yüzden fazla tatsızlık olmasın diye üstüne gitmedim' aslında çok iyi insanlar'...diyor.

(burada yazının akla düşürdüğü, kendisinin aslında Türkleri pek çok sevdiğinden değil, terziye işi düşmüş olduğundan- zira terzi çok iyi usta- fazla üzerine gitmemiş olduğunu anlıyoruz).

Psikoterapist yazarımız bu örneklemeden sonra daha bir sürü zırvalar sıralarken Türk toplumunu tesadüfen evine yakın olduğundan, bir terzi üzerinden analiz ediyor. 

Aklıma bizim sonradan aile dostumuz olan ev doktorumuz Kees geliyor. 

Yeni tanıştığımızda bana Türklerin temiz iş yaptığından falan dem vuruyordu. Türkiye ye tatile gitmek istediğini, ardından birlikte gidebileceğimiz söylüyordu. 

Yaşadığım kasaba (halk arasında köy denilen küçük bir yer. Kees'e soruyorum burası küçük bir yer tanıdığın Türkler kimler? belki ben de tanıyor olabilirim..
- aaa şey bizim temizlikci kadın. her çarşamba bize temizliğe gelir, başı kapalı ama çok iyi biri!....-

Neyse ki bizim Kees biraz daha akıllı ve buradaki Türkler arasındaki farkları anladı ve bana daha sonra; ya haklıymışsın bazıları bizim salaklara benziyor ama insanlar galiba dünyanın her yerinde aynı. İyiler ve kötüler....

Sanırım yazdıklarımdan yarım asırı aşan bir göçmenlikten sonra aynı ülkede yaşadıkları Türkiye kökenlilerle Hollandalıların nasıl da iyi ilişkiler kurdukları görülüyor? 

Onlarla nasıl haşır neşir olup dost oldukları pek de açık değil mi?. 

Kısaca her fırsatta Türklere giydiren 'bu tür Hollandalılar' neden Türklerin uyum(suzluğu) konusunda bu kadar ısrarlılar? Kendileri uyum için Türk fırınından ekmek almak, döner yemek dışında başka ne yapmaktadırlar?

Tesadüfen ve ya işleri düştüğü için biraz tanıdıkları bir usta terzi ve ya  bir temizlik işcisi kadın üzerinden Türk toplumu hakkında nasıl bir önyargı içinde oldukları pek de açık değil mi?...

Allahtan aklı başında Hollandalılar da var yoksa özgürlüklerin sınırsız olduğu ile övünen, farklılıklara çok bir tahamüllü ama Tanrı'nın güneşi yılda en fazla 1 ay yeterli gördüğü laleler ve değirmenler ülkesinde yaşamak başlı başına eziyet olacak. 

not; Hollanda' nın iyi taraflarını bir başka yazıya bırakarak, biraz homurdanmak, biraz da nefes almak ve güneşi görmek için tatile çıkıyorum şimdilik hoşcakalın.

http://s.vk.nl/f-a4471673/

Yorumlar

Popüler Yayınlar