Frans Timmermans; darbenin arkasında Fetullah Gülen var!


 


AB komisyonu ikinci başkanı Hollandalı parlamenter Frans Timmermans, - başarısız darbenin ardında Fetullah Gülen olduğu hakkında zaten kuvvetli şüpheler vardı.



Belçika’da KNACK isimli haber dergisine kapsamlı bir söyleşi veren AB Parlamenteri Timmermans yapmış olduğu çeşitli görüşmeler sonucu bu ihtimalin giderek daha da kuvvetlendiğini söylüyor.

Darbenin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da, darbenin arkasında Fetullah Gülen kadrosunun olduğunu açıklamış ancak AB çevreleri bu iddiayı pek de ciddiye alınmamıştı.



Timmermans; - Avrupa Birliği bu konuda Türklere empati göstermek yerine şüphe ile yaklaşmış, bu iddayı hiç ciddiye almamıştır. 




Türklere haksızlık yapıldı - Türklerin haklı gerekçelerine kulak vermedik - derken bir anlamda AB adına günah çıkartmakta.

Fetullah Gülen’in günleri artık sayılı.

ABD Yeni başkanı Donald Trump’ın Fetullah Gülen’i muhtemelen Türkiye’ye iade edeceği ve AB’nin buna pek de karşı çıkmayacağı görüşü kulislerde konuşuluyor.

Bilindiği üzere Gülen 1999 dan beri Amerika’da Pensilvanya eyaletinde ikamet ediyor.

Timmermans, - Avrupa Birliği Darbe’nin arkasında Gülen olabileceği konusunda malesef geç hareket etmiş ve Türkleri üzmüştür, bu yanlışı düzelmemiz gerekir.

Amerikan araştırmalarının da gösterdiği gibi darbenin arkasında Gülen teşkilatı olabileceği ihtimali giderek daha belirginleşiyor- derken, aynı zaman da Türkiye’de son zamanlarda tekrar gündeme gelen İdam, medya ya yapılan baskı, devlet kadrolarındaki büyük boyutlara varan kıyım ve kayyumlara da tepki gösteriyor 

- tüm bunlar nedeniyle Türkiye  AB normlarından da giderek uzaklaşıyor bu olumsuz bir gelişmedir - diyerek AB’ nin şikayetlerini dile getiriyor.

Timmermans; - İlk başlarda halkın büyük bir kesiminin anlaşılır nedenlerle Erdoğan’ı desteklediğini ancak gelinen noktada bu desteğin bazı kesimlerde giderek azaldığını görmekteyiz -.

Timmermans’a göre Suriyeli göçmenler hakkında yapılan anlaşmalar aslında iyi yürüyor ancak sayın Erdoğan bu anlaşma gereği AB nin vaadettiği ödemeleri geciktirdiğinden şikayet ediyor ama bu ödemeler bize göre hızla yerine getirilmektedir -.


Türkiye üzerinden Yunanistana gelen göçmenlerde gözle görülür bir azalma yaşanıyor ancak adalardaki durum oldukca dramatik boyutlarda, derken bu konunun halen AB yi çok rahatsız eden bir durum olduğuna değiniyor.

Türkiye’nin göçmenlerle ilgili anlaşma çerçevesinde istediği 
AB de vizesiz dolaşım hakkı’ konusunda ise;

-Bu konuda Türkiye’nin aceleci tavrını anlıyorum, ancak bu konunun gündeme gelmesi için yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülükler de var, bunlar tamamlanmadan vize konusunda bir tarih verebilmek şimdilik çok zor- demekte.

Frans Timmermans’ın, Türkiye’yi memnun eden Fetullah Gülen hakkındaki açıklamasının zamanlamasına dikkat çeken bazı çevreler ise AB’nin Amerikadaki seçim sonuçlarını işaret ederek, 

Donald Trump’ın seçilmesi ile tüm dengelerin değişeceği, dolayısı ile AB çıkarlarının zorda olduğu gerekçesiyle Timmermans ağzıyla böylesi bir açıklamaya gerek duyulmuş olabileceğini söylüyorlar.

Dünya’nın yeniden şekillenmekte olduğuna dikkat çeken bazı önemli uzman kaynaklar ise;

- Dış ilişkilerde sadece dost arayanlar yanılırlar, diplomaside, özellikle de dış ilişkilerde dostluklardan ziyade çıkarlar ön plandadır. 

'Dengeye göre dost'ta değişir, düşman'da' diyerek yeni gelişmelere hazır olun diye uyarmaktalar.

--------------------

Yeni ABD Başkanı Donald Trump, söylendiği gibi Fetullah Gülen’i Türkiye ye iade edecek mi? 

Yoksa onu bir süre kendi çıkarı adına kullanacak mı bilinmez. 
Bildiğimiz pek yakında bu konuda yeni gelişmelerin olacağıdır. 


Bekleyip göreceğiz.


Fetullah Gülen hakkındaki söyleşinin tamamı Knack dergisinde
http://www.knack.be/nieuws/wereld/frans-timmermans-ik-heb-voor-het-eerst-het-gevoel-dat-europa-uiteen-kan-spatten/article-longread-776945.html



Yorumlar

Popüler Yayınlar